Pénteki móka / Friday fun

ENG ⇓

Erasmus csapat / Team Exchange
Kuksajaiset. Bár még mindig nem tudom mit jelent, végre le tudom írni, és ki tudom mondani szóval haladok.  A lényege, hogy minden ősszel rendeznek egy versenyt az elsőéveseknek az egyetemen. Egyik pontról a másikra kell menni a folyó körül, és feladatokat teljesíteni. Az elsőévesek közé minden évben odakeverednek a cserediákok, hiszen végülis nekünk is ez az első (és valószínűleg utolsó) évünk itt.

A verseny része a jelmez is. Minden évben más a téma, idén Suomi 100 (Finnország 100) volt, ugyanis idén lesz 100 éves Finnország függetlensége. A tutorok segítségével megtudtuk, hogy 1952-ben Finnországban volt az olimpia, így olimpiai csapatnak öltöztünk. Mindenki ráfestette egy fehér pólóra a saját nemzetének zászlaját és az olimpiai logót. Hátra pedig ráírtuk, hogy Kuksajaiset 2017, egy nagy 100-ast, illetve a nevünket.




Ha jól számoltam 9 ellenőrző pont volt. Alapvetően 3 dologra lehetett pontot kapni, a csapatszellemre, az adott feladat teljesítésére,illetve a zsűri megvesztegetésére. Utóbbira a legtöbbet, így egy jól megpakolt bevásárló kocsival indultunk neki a versenynek, nagyrészt alkohol volt benne természetesen. Ugyanis az alkohol sem elhanyagolható része a versenynek, józanul nem biztos, hogy minden feladatot bevállalnál.

Az első pontnál három csoportban kellett egy képet formálnunk, úgy hogy húzni kellett helyszínt, jelenetet, melléknevet, meg talán még két szót, arra mér nem emlékszem, hogy mik voltak. 2 percünk volt kitalálni és beállni a képbe, de nem volt könnyű dolgunk, hiszen volt a szavak között finn is, így azt még le is kellett fordítani. Az a két csapat, amelyiknek épp nem volt feladata szurkolt a harmadiknak.

A második állomáson volt egy doboz tele csipeszekkel, adott időn belül minél többet kellett egy emberre rácsíptetni, itt is, aki nem vett részt közvetlen a feladatban, az szurkolt a többieknek.
A harmadik pontnál, tojásokat kellett egymásnak adni, úgy hogy valamilyen ruhanemű alatt kapta meg a következő ember. Nekünk ez szerencsére nem volt nehéz, mert a póló alatt, ami a jelmezünk volt könnyen át lehetett juttatni a tojást. Plusz pontot kaptunk, amennyiben az utolsó emberek megették a (nyers) tojást, azt hiszem minden utolsó ember megette 😟

A negyedik feladatról lemaradtam egy kicsit, azt hiszem egy filmjelenetet kellett újrakreálni.

A következő pontnál ismét csapatokba osztottak minket, minden csapatnak más feladata volt. Nekünk egy vígjáték egy jelenetét kellett eljátszani, a Madagaszkárból a Move it move it számot énekeltük és táncoltuk. Volt egy csapat, akiknek lufikat kellett kilyukasztani, kicsi a rakással ugrottak egymásra és a lufikra (videó lent).

A hatodik pont már a folyó másik partján volt, itt ha jól értettem két ember Moonin (híres mesefigura Finnországban) figurákat mutogatott és ki kellett találni. Na hát ehhez a feladathoz hozzászólni sem tudtam 😅

A következő pont egy hagyományos finn sport, a feleségcipelés volt. Mivel az számított, hogy mennyien teljesítik, így összevissza voltak a párok. Én is vittem valakit, mily meglepő sikerült is elesnünk és sikeresen beleállt valami a tenyerem közepébe, szóval offoltam magamnak néhány napra a biciklizést, vagy azt hogy bármit meg tudjak fogni. De hát a csapatért mindent.

Az utolsó előtti checkpointnál ismét jeleneteket kellett képként megjeleníteni. Itt találkoztam egy sráccal, aki Veszprémben volt Erasmuson 😮😮😮😮

Végül az utolsó pont volt az egyetlen, amiről már korábban is tudtunk, itt ugyanis táncolni kellett egy előre megadott számra. Szerintem egész jól ment ahhoz képest, hogy mennyit gyakoroltunk 😅

Összességében nagyon élveztem, jó nagy csapat voltunk, bár 4 órát folyamatosan a szabadban lenni, és sokszor csak álldogálni nem esett jól, a végére nagyon szétfagytam. Ugyan nyerni sajnos nem sikerült, ismét kipipálhatok egy dolgot az "egyszer az életben" listáról.

Természetesen nincs ilyen esemény afterparty nélkül. Most először voltam a Half Moon Night Clubban, és bár jóval nagyobb, mint a Doris, nem tetszett annyira, túl sok volt a finn zene, azok között is a RAP, amire nem igazán lehet táncolni. Nem mondom, hogy utoljára voltam ott, de azért ha van választás maradok a Dorisnál.

_______________________________________________________________________________

Kuksajaiset. Although I still do not know what does it mean I can write it down finally and I can also say it properly so I am getting better. The point is that ROTKO (a student organisation) organizes this checkpoint race for freshmen students every autumn. There are more checkpoints with different tasks around the river in the city. There is an exchange group beside the freshmen groups in every year since this is our first (and probably last) year at the university as well.

Costume is also part of the competition. Theme is different in each year, this year was Suomi 100 (Finland 100) since Finland's independence is going to be 100 years old in December. Our tutors said Olympic Games were held in Finland in 1952 so we decided we were going to be an Olympic team. Everyone bought a white T-shirt, drew on their own flag and the Olympic logo in front, wrote Kuksajaiset 2017, a big hundred and our names on the back.

If I counted well there were 9 checkpoints. We could get points for three things, for team spirit, for completing the tasks and for the bribes. We could get the most points for the bribes so we bought a lot of bribes, mostly alcohol before the race, and transferred them in a shopping trolley. We also bought alcohol for ourselves since drinking is also the part of the race there were some tasks you might not complete when you are sober.

Megvesztegetéshez / For the bribes


We were divided in three groups at the first checkpoint. We had to create pictures according to some words, like adjective, place, scene and maybe two other words. We had only two minutes to create it which was pretty hard since some words were Finnish so we also had to translate them. The two other teams were cheering the one who was making the task at the moment.

There was a box full with clips at the second checkpoint. Task was to put most of them to a volunteer (picked out of our team) until time is up. Team members who were not participating were cheering the ones who were.

We were divided again at the third point. We had to give to each other an egg but under our clothes and we were not allowed to break the eggs. It was quite easy for us since we could use easily our costume T-shirts. We could collect plus points if the last ones in the rows ate the (raw) eggs. I guess everyone ate them. 😟

I missed the fourth point but I think task was recreate a movie scene.

We were divided again at the next point, every group had totally different task. Our was to play a scene from a comedy, we chose the Move it move it song from Madagascar. There was another group whose task was to burst some balloons, they were jumping to each other and the balloons (see the video below).

Sixth checkpoint was already on the other side of the river. I guess the task was here that two people were playing Activity with us theme was Moonin (famous brand in Finland) and we had to figure out them. I had not even tips here so I was out of this point. 😅

A traditional Finnish sport, wife carrying was the seventh checkpoint. Since number of the pairs was the point we were mixed pairs. I also brought someone, we luckily felt of course. Something hurt my hand so I am not able to ride a bike or hold anything for few days now. But who cares, anything for the team, right?

We had to create scenes again at the eighth checkpoint. I met a Finnish guy here who was on Erasmus in Veszprém (my birth town). 😮😮😮😮

The last checkpoint was the only one we knew the task before the race since we had to dance here for a Finnish rap song so we had to create it before the race. We were quite good especially that we did not practice a lot. 😅

Summarizing, I really enjoyed the whole afternoon although after being outside for 4 hours continuously I was freezing. Unfortunately we could not win but I can tick a new point from my "once in a lifetime" list.

There was an afterparty as well, of course. This was the first time I went to Half Moon Night Club, although it was much bigger than Doris I did not like it so much. There were to much Finnish songs, mostly RAP that I cannot dance for. I do not say that I would never go there again but if I can choose I prefer Doris.


Megjegyzések

Legnépszerűbb / Most popular

Egy év az életemben / A year in my life

31 nap / 31 days

A világ legboldogabb országa / The happiest country

Egy csipet otthon / A pinch of home

Valaki / Someone