Az első honvágy / First homesick

ENG ⇓

A szerdai nap aránylag eseménytelenül telt, csupán néhány papírt kellett intéznem, ugyanis még mindig nem sikerült minden szerződésemet aláírni. Itt szeretném megjegyezni mindazoknak, akik Erasmusra készülnek, hogy a szerződéseket írják meg, amint lehet, különösen ha Magyarországról mennek Erasmusra, ugyanis nem jellemző a gyors ügyintézési folyamat. Most éppen szerda óta várok egyetlen aláírásra az egyetememtől, de erről majd később írok posztot, hogy mire figyeljetek nagyon :)

Ezenkívül a Finnish social security numbert intéztem szerdán, ami szükséges ahhoz, hogy az országban tartózkodhassunk, illetve hogy adott esetben elássanak minket. Szerencsére ehhez csupán elég volt kitölteni egy papírt, valamint lefénymásolni az útlevelet/személyigazolványt, ha pedig elkészült a szám értesítenek, és a helyi Register Officeban át is vehetjük.

Csütörtökön sütöttem rizsfelfújtat, ami nem volt egyszerű robotgép nélkül, na de nem is ez a lényeg, hanem, hogy a német lakótársam még sosem hallott róla, mondtam neki, hogy megkóstolhatja, ha kész van, ízlett neki is és a barátainak is, mert vittünk át a szomszédba is. Jó érzés megmutatni másoknak a nemzetem ételeit. Azóta csináltam egy másik magyar ételt is (rakott krumpli), ami ez egyik kedvencem, azt is nagyon szerették.

 Este az előrejelzések szerint jó esélyünk volt látni az északi fényeket, így útnak indultunk. Az északi fényt sajnos végül nem láttuk a felhők miatt, de gyönyörű volt a híd kivilágítva onnan ahol voltunk. Ott álltunk körülbelül fél óráig, olyan nyugodt és csendes volt minden, pont mint otthon, Litéren mikor kiviszem a kutyát sétálni a kedvenc helyünkre. Ilyenkor olyan, mintha megállna az idő, hogy az ember elfelejtsen mindent, és csak arra a nyugalomra figyeljen, ami körülveszi. Ahogy ez eszembe jutott belefájdult egy kicsit a szívem, hiszen még közel négy hónapig távol leszek attól a helytől, ami a világ legcsodásabb helye számomra, egy kicsit elfogott a honvágy érzése. Persze hamar elmúlt, hiszen ha itt is ugyanazt éreztem, mint otthon, az talán azt jelenti, hogy itt is otthonra találtam. Bár a város közel akkora, mint Magyarország, az érzés sokkal inkább emlékeztet egy kis falura, az emberek egymásra mosolyognak az utcán, segítőkészek, kedvesek, pont, mint otthon, vidéken. Biztos vagyok benne, hogy itt előbb fogom igazán otthon érezni magam, mint Budapesten. Bár szeretem Pestet, össze sem hasonlítható egy nyugodt kisvárossal.

Pénteken gyakorlatilag semmit nem csináltam, csak pihentem, imádom az ilyen semmittevős napokat, persze csak akkor, ha nincs belőlük túl sok. 

A legtöbben tudják rólam, hogy nem szeretem a szaunát. Mindenki mondta otthon, hogy milyen jó lesz nekem, állandóan szaunázhatok, én meg mindig mindenkinek elmondtam, hogy ez engem mennyire nem vonz. Azonban pénteken volt egy lehetőségem, hogy egy igazi finntől tanuljam meg hogyan is kell ezt csinálni. Így úgy döntöttem adok neki egy esélyt, hátha megváltozik a véleményem. Végül sajnos nem volt finn lány, így igazán csak egy közösségi szauna lett belőle, továbbra sem tudom hogyan kell ezt finn módon csinálni. Mondjuk azt, hogy továbbra sem lettem szerelmes a szaunázásba, de biztosan fogok még szaunázni, amíg itt vagyok, -20 fokban biztosan jól fog azért esni.

Tegnap tettem egy látogatást a 4 km-re lévő Jyskben, Lidlben és Prismában. Rájöttem, hogy mind a Lidl, mind a Prisma olcsóbb a közelben lévő boltnál, de ez a 4 km sajnos elég sok, főleg visszafele amikor végig emelkedő van. Később az árakról is lesz poszt, amikor már hosszabb ideje itt leszek és tudok tanácsot adni, ha esetleg valaki gondolkozik az itteni erasmuson, ami remélem így van ez után a blog után 😉

Ma pedig újabb álmom vált valóra, ugyanis ma találkoztam a Mikulással (igen az igazival), de erről majd egy másik posztban...

_______________________________________________________________________________

Wednesday was pretty uneventful I had to do some paperwork only since I still have not signed all of my scholarship contracts. I would like to notice here to everyone who is considering the Erasmus to sign the contracts as soon as possible especially if you are going from Hungary because the system is really slow. For instance I am waiting for a single signature since Wednesday from my home university. I will write a post about what to pay attention when you are doing this procedure :)

I also had to go to the university to start a procedure to get a Finnish social security number. It is necessary to stay in the country and to get medical treatment. Fortunately, it was enough to fill a paper and to bring the copy of my passport/ID card and when the number is ready they will contact with me and I can go to the local Register Office to get my number.

I made some (maybe) Hungarian food, it is like milk rice but I added some eggs to it and baked it, which was pretty challenging without a mixer, but it is not the point but my flatmate who is from Germany never heard about it before. She and her friends tasted it and luckily also liked it. It is nice to show others your nations meals. Since then I made another Hungarian - one of my favourite ones - food and they liked it pretty much too. 

The forecast said that it was pretty good chance to see the Northern lights on Thursday evening therefore we went outside to see them. Unfortunately we could not see them because of the clouds but the bridge was amazing with the lights and with the sunset in the background. We were standing there for approximately half an hour it was so peaceful and quiet just like my hometown, Litér. When I walk with my dog to our favourite place and it is like the time stops nothing matters, I forget everything and focus on the nature only. I felt homesick while I was thinking of the parallel. I will be far from my favourite place on the world for more four months. It did not take long because I thought if I felt the same here it might mean that I could find home here as well. Although the city is almost as large as Hungary it reminds me for a little village where people are smiling to each other on the street, help each other and kind just like at home. I am sure I can find home here sooner than I would in Budapest. Although I like Budapest but I miss this calm environment from it.

I did barely nothing on Friday, I really like these days of course just there are no too much from them. 

Most of you know that I do not like sauna. Everybody said to me at home how good for me that I could use sauna whenever I want it and I always said I did not like sauna. Although I had a chance on Friday to learn from a real Finnish to how to use sauna in Finnish way so I gave a chance. Unfortunately, there was no Finnish girl to show it so it was only a common sauna and I still do not know how to sauna in a Finnish way. I would say I am still not a big fan of sauna but I am pretty sure I will use sauna while I am going to be here because I will really like the heat of sauna when it is going to be -20 degrees outside.

I went to Jysk, Lidl and Prisma yesterday which are 4 kms away from home. I realized both Lidl and Prisma are really cheaper than the supermarket which is near but I felt these 4 kms pretty lot especially the way back home because of the hills. I will also write a post about prices and shops here, but only when I spend more time so I can give advice to those who are thinking to go to Finland for Erasmus, I hope there are some students reading this blog 😉

One of my dreams came true today, I met Santa Claus (yes, the real one), you can read about it in another post...

Részletek hamarosan / Details coming soon

Megjegyzések

Legnépszerűbb / Most popular

Egy év az életemben / A year in my life

31 nap / 31 days

A világ legboldogabb országa / The happiest country

Egy csipet otthon / A pinch of home

Valaki / Someone